4 стъпки, с които да изберем перфектния сватбен фотограф

4 стъпки, с които да изберем перфектния сватбен фотограф
 1. Уточене своите собствени очаквания от сватбата и сватбения фотограф

 

            Започнете от себе си, колкото и банално да звучи. Отговорът на горния въпрос се крие във Вас.

Кои сте вие? Какво ви прави това, което сте? По какъв начин бихте искали да бъде разказана вашата история? Дали е като от някоя приказка, комедия или драма? Всяка романтика, има своя чар и носи своите характеристики.

 

Най-големият плюс на това да познавате представата си за сватбения ден е това, че няма да направите компромис със себе си и в последствие снимките, които ще получите ще са това, което сте очаквали. Започнете от там, а след това продължаваме към…

 

 1. Потърсете вдъхновение от мрежата за сватбена фотография

 

Темите за сватбата и за сватбената фотография, са едни от най-разпространените и търсените сред бъдещите семейства, което не е изненада за никого, но понякога в бързината забравят да погледнат на някои от местата, които не винаги излизат в Google. Подсещаме ви за няколко места, на които може да откриете както идеи, с които да изпълните визията си, също така и да подберете Вашите идеи, с които може да се представите на потенциалния си фотограф.

 

Pinterest - Страхотна платформа за идеи и най-вече вдъхновител както на ‘моделите’ така и на фотографите, които ще ги снимат. Тази платформа може да ви предложи хиляди идеи както за персоналните фотосесии, така и за емоцията, която една снимка би могла да предаде.

Докато търсите вашия идеален вариант, не забравяйте да запазвате снимките, които са причината за вашето вдъхновение, защото заедно с идеалния сватбен фотограф те могат да бъдат вашите, но за това след малко.

            Instagram - Социална мрежа посветена само и единствено за снимки. Кое по-хубаво от това? С един прост ‘хаштаг’ “сватбена фотография” излизат 22 милиона! снимки, от които дори да не знаете, ще разберете какво бихте искали.

             

 

            Въпросът не е от къде, колко и дали имате идеалното портфолио за вашите снимки, а вашата ефимерна представа до този момент, да започне да затвърждава своите граници и да се превърне в нещо по-конкретно. Това ще е от полза когато се сблъскате с десетки сайтове на действащи сватбени фотографи и различните стилове на снимане.

 

Но, не забравяйте, че фотографите са артисти. Те имат свое виждане за снимките, светлината, позите и моментите. Премахването на този елемент от тях чрез извънредни опити за контрол е не само ненужно, но и невъзможно. С други думи, помнете, че след като сте дали основни насоки на сватбения фотограф, е ваш ред да се забавлявате, а негов – да бъде професионалист!

 

 

 1. Открийте своя сватбен фотограф

 

 

            Започваме от първото стъпало и се изкачваме нагоре към ‘перфектния’...

 1. Потърсете сами или попитайте приятели и роднини за техния сватбен фотограф или ако познават някого, който може да направи представата ви реалност. На този етап просто търсете различни варианти, от които да можете да избирате, защото колкото повече, толкова повече, знаете.
 2. Независимо по какъв начин сте стигнали до някого, разгледайте неговото портфолио. Какъв стил на снимане преобладава? Дали разказва истории или просто документира? Представяте ли си вашите снимки по този начин? Обхванете всичко, което пасва (или не) на вашата вече изградена представа и подберете онези, които съвпадат с нея или биха могли да отговорят на очакванията ви.
 3. Определете бюджета си. Колко бихте отделили за фотографа, пръстените, дори за DJ? Кое е по-важно по време на Вашия специален ден? Ценовият диапазон в сферата на сватбената фотография е достатъчно голям, за да може да отговори на всички нужди на клиентите си. Във ваша полза е това, че може да редуцирате избора си по този критерий. И не се страхувайте да обсъждате и питате! Може да ви изненада колко гъвкави могат да бъдат условията.
 4. След като сте направили списъка си с подходящи кандидати спрямо това, което предлагат и бюджета си, влезте в дълбочина на тяхната работа. Най-вероятно освен сайт, имат и Facebook и Instagram профил, в които можете да видите най-скорошните им проекти. По този начин ще видите “на каква вълна са”, как и дали стилът и качеството на снимане се променят с времето. Кое е важно за тях и как го представят в контекста на отделните онлайн платформи.
 5. Препоръките и обратната връзка на бивши клиенти също може да бъде от полза, когато се колебаете. Не я подценявайте, нито пък надценявайте, но я имайте предвид, когато правите вашия къс списък с потенциални фотографи.
 6. Попитайте за оферта, която отговаря на вашите особености - време, място, брой гости, фотосесии. Онези неща, които биха определили цената на специфично неговата услуга.

 

Следвайте интуицията си в процеса. Разбираме, че някои бъдещи семейства имат ограничения във времето, което не бива да е за сметка на стандартите, които са си определили, затова използвайте това, с което разполагате по на-добрия начин.

 1. Среща със сватбения фотограф

 

Списъкът с потенциални кандидати може да бъде колкото дълъг, толкова и къс, спрямо желанието на бъдещите младоженци. Количеството понякога може да бъде и лошо нещо, от гледна точка на времето, което бихте отделили за всеки по отделно, а и усилията, които ще вложите да им представите вашата визия, затова ние ви съветваме да наблегнете на качеството в избора си.

По време на срещата основополагащо за избора ви, смятаме че са следните фактори:

 1. Общуването с него. Как се чувствате в негово присъствие? Поведението му и начина, по който се държи допада ли ви? Имайте предвид, че този човек ще бъде ваша сянка през целия така важен за вас ден.

 

 1. Попитайте го за допълнително портфолио и начина, по който е работил по снимките. Как и защо точно това е запечатано?

 

 1. Поговорете за вашата представа, споделете му визията си и вижте обратната му връзка и реакциите му. Обсъдете неговата оферта и помислете до колко тя влиае на вашите идеи и в какъв аспект. Може ли да покрие очакванията Ви?

 

 1. Помолете го да ви разкаже, за моменти, в които му се е случвало нещо непланирано по време на снимки в този контекст и какво се е случило. Може да разберете много за характера му от това как говори за предизвикателствата, с които се е сблъсквал или “не се е”…

 

            Представете си, че сте на интервю за работа и вие сте интервюиращия, защото е точно така. Разговаряте с човек, с когото бихте могли да работите по изключителния си сватбен ден и заедно, с негова помощ да предадете и запечатате най-вълшебните мигове. Погледнат така, подбора придобива още по-голямо значение, но ви обещаваме, че си заслужава. Не забравяйте, че отговорността за крайния резултат е не само в ръцете на фотографа, а и във вашия избор на това, кой ще запечата този незабравим момент така, че да стане част от миналото, което ще остане във вашето бъдеще.


Назад

Нагоре